homepage

Ligfiets video's


Ik heb een serie van video's gemaakt ter promotie van de ligfiets.

(1) Plat Zwolsch tourtocht (3:08)


Een tochtje door de omgeving van zwolle op een zonnige voorjaarsdag. Vrolijke muziek, ik hoop dat anderen er ook een beetje vrolijk van worden!
plat_zwolsch.mpg (32 MB)

(2) Paastreffen 2001 (3:07)


Videoverslag van het ligfiets paastreffen 2001. Veel sfeerbeelden van de tocht van ALF naar het treffen, en uitjes die per ligfiets gemaakt zijn.
paastreffen2001.mpg (32 MB)


(3) Compilatie tourtochten (3:17)


Promotievideo met veel sfeerbeelden van ligfiets tourtochten. Materiaal komt voornamlijk van een ALF tocht rond Amsterdam, Loenen, Baambrugge, Abcoude, en de Ronde Hoep, aangevuld met materiaal van eigen tochtjes, en het Paastreffen 2001.
Ook materiaal van een tocht met Plat Zwolsch, en van het Hemelvaartreffen georganiseerd door Het Ligfietserscollectief (Alkmaar).
compilatie_tourtochten.mpg (33 MB)

(4) Impressie Leyetocht (2:59)


Beeldmateriaal van de Leyetocht 2001, Helvoirt. Meer dan 90 ligfietsers kwamen opdagen voor de 100 km lange tocht.
leyetocht2001.mpg (30 MB)
leyetocht2001.rm 700 KByte)

(5) Impressie Eustaff 2002, etappe huizen-dordrecht (4:37)


Camera door Mark-Jan, montage door Herbert Tiemens. Ongeveer 150 mensen in 33 teams uit 6 landen die gezamelijk 2500 kilometer afleggen, in estafette van kopenhagen helemaal naar marseille, dag en nacht. Dit alles in het kader van de jaarlijkse autovrije zondag.
eustaff2002.mpg

Hoe zijn de videos gemaakt ?

De video is geschoten met een kleine digitale videocamera, die zo compact is dat er makkelijk mee te fietsen is. De beelden zijn geschoten vanaf een Challenge Hurricane ligfiets, waar ik met losse handen op kan fietsen. Dit is handig voor het verwijderen van lenskap en opbergen in jaszak van de camera.
De camera (sony PC-5) werkt met MiniDV tapes. Dit levert video van een hoge kwaliteit op, volledige PAL resolutie, 720x575 pixels, 25 beelden per seconde. Er is relatief weinig compressie, waardoor de beeldkwaliteit erg hoog blijft. Video kost ca 3.5 MB per seconde, bijna 13 GB per tape (=ca 1 uur).
De video is ingelezen en bewerkt met een dual PII/350 machine, met behulp van een een simpele ADS Pyro firewire/IEEE1394 kaart (< 200 gulden). Voor capturing van de video werd Adamation PersonalStudio 1.5 onder BeOS gebruikt. Voor de MPEG-1 encoding onder windows 98SE werd het uitstekende TMPEGEnc gebruikt. Hiervoor moest ik nog wel eerst een Canopus DV codec installeren.

Naast DV video kan ik ook analoge video capturen. Dit doe ik met een gewone bt848 gebaseerde TV-kaart. Deze kaart doet niet aan compressie, en heeft ook geen video uitgang, of zelfs een mogelijkheid om geluid op te nemen. De kaart is erg geodkoop, ca 250,- gulden. Er zitten S-video, composiet (gele tulp), en RF-video in (antenne). Er zit een geluidsin- en uitgang op van de tuner, die je naar de line-in van je geluidskaart moet doorsluizen.
Onder BeOS gebruik ik Adamation Personal Studio om de raw video op te nemen. Met behulp van de meegeleverde / ingebouwde Pegasus realtime-JPEG codec kan de software realtime, 25 beeldjes per seconde raw video comprimeren naar een stroom van een paar MByte per seconde (was ca 18 MB/sec voor raw video). Onder BeOS krijg je hierbij metteen een live preview op het scherm, zij het niet altijd vloeiend. Maar, het belangerijkste is dat de video goed wordt opgenomen. Zelfs het wisselen van resolutie tijdens het opnemen, en het verder werken met andere streams laat de videoopname goed doorlopen.