Fortenroute 2001

Deze route werd op 8 Juli verreden. De weekervoor was het prachtig weer geweest, maar de dag vantevoren was het al wat minder. Die zondagochtend was het erg regenachtig. Desondanks kon ik toch droog naar Amsterdam CS rijden.

Er is ook video geschoten tijdens de tocht:
video fortenroute 2001


De start bij Amsterdam Centraal Station

Bij CS verzamelden zich om 09:00 uur Jan (Quest), Toni Cornelissen (Flevobike zelfbouw), Bert Gazendam (Optima Lynx), Ronald van Waveren (Flevobike alleweder), Dirk Schaap (Optima Condor), en ondergetekende (Challenge Hurricane). Dirk was nog net op tijd, maar kwam dan ook nog uit haarlem fietsen. Om 09:15 vertrokken we.

Een paar mensen lieten het helaas afweten, sommigen belden nog net op tijd af. Er gingen stemmen op om andere aspirant fietsers die gewoon door blijven slapen, bij de volgende keer door het ligfietspeleton van het bed worden gelicht. Degenen die zich aangesproken moeten voelen, zijn dus gewaarschuwd! ;)

De tocht ging redelijk vlot door Amsterdam. Vlak voor de ring A10, ging het echter al mis. Toni kreeg een lekke band. Een paar kilometer verder, in Muiden, was Mark-Jan aan de beurt. Na Muiden is het zo goed als droog gebleven, en zelfs het wegdek vrij snel weer droog (waarschijnlijk mededoor de warme week ervoor).


Het bestuur van de NVHPV verveelt zich tijdens het bandenplakken in Muiden...(foto: Bert)

De kans op lekke banden is het grootst met halfnat weer - alles blijft aan de banden plakken. Gedurende de rest van de tocht zijn er geen lekke banden meer opgetreden, wat Bert verbaasde gezien de staat van onderhoud van de fiets van Toni (zie ook de video).

We kwamen Joost Egging (Flevoracer) tegen, die door de vertraagde tijdsplanning al een tijdje naar ons opzoek was, en hij haakte aan. Hij heeft de tocht helemaal uitgereden.

Na Muiden, kwam Weesp, niemand was aanwezig. Alle almereliggers hadden afgezegd. Terwijl het nu echt mooi fietsweer werd! De tocht werd vervolgd, Nigtevecht, waar tot teleurstelling van Ronald geen koffietent open was, via driemond naar Weesp. De officieele fortenroute ligt zuidelijk van het riviertje de Gein, desondanks reed de organisator over de noordzijde... In Abcoude verzamelden we weer, bij het grote wielercafe bij de brug over de angstel.
Hier was net een grote groep amerikanen en canadezen op CycleTours fietsen geland, die zich metteen op onze ligfietsen stortten... Een hoop verhalen kwamen los. Erg positieve geluiden over nederland als fietsland ook. En die helmpjes he, die heb je helemaal niet nodig hier...

Terwijl we op het terras zaten, kwamen drie verloren ligfiets(t)ers aan, die netjes om 11:15 bij stokkelaarsbrug waren. Door het vrij trage tempo en de twee lekke banden waren we behoorlijk vertraagd, en waren keurig teruggefietst, richting abcoude. Gelukkig kwam alles goed na een bakje koffie.

Daarna ging de trip door naar Stokkelaarsbrug, via de ronde hoep naar Uithoorn, de Kwakel, Aalsmeer, Rijssenhout, en ten slotte Hoofddorp. Daar gingen we even op de koffie bij Ronald (heerlijk genoten!), en kon Toni de wonden van zijn val enkele kilometers daarvoor behandelen.

Daarna ging de tocht door, via Vijfhuizen en het randje van Haarlem Schalkwijk, naar het pontje buitenhuizen. Aldaar aangekomen was het reeds vier uur geweest. Hier splitste de groep zich, alleen Jan, Joost, Dirk, Toni en Mark-Jan gingen voor de volledige fortenroute.


Wie zegt dat ligfietsen ook fietsen zijn ? ;-)

Het rijden in een kleinere groep ging een stuk vlotter. Er werd eerst even een stevige snack naar binnen gewerkt, waarna de noordelijke helft in een ras tempo werd afgewerkt. Langs Velsen, Beverwijk, Uitgeest werd pas voor het eerst gestopt in Oost-knollendam, waar een handbediend (human powered!) pontje werd gebruikt voor de afwisseling. Waarschijnlijk was omfietsen ongeveer net zo snel geweest... Het pontje gaat overigens om 21:00 uur dicht.

Na het pontje in ras tempo doorgereden naar Spijkerboor, waar we met een gemotoriseerd pontje over konden varen. Direct na spijkerboor een flinke boerenomelet genuttigd in het cafe aldaar. Na deze vrij lange stop, in vrijwel een keer doorgekacheld naar Edam. Als bewijs dat we met z'n vijfen inderdaad de route hebben uitgereden, hier de foto:


Groepsfoto bij Edam van de vijf bikkels die de hele tocht hebben uitgereden

Daarna werd al snel een beetje schemerig. In Monickendam is Dirk Schaap gevallen, toen hij door de berm reed, helaas tegen de Quest van Jan aan, die als herinerring een kettingbladafdruk op zijn fiets heeft opgelopen. Een paar kilometer na Monickendam begon het echt te regenen. Toch flink door blijven fietsen, daar blijf je warm van. Met de lichten aan gingen we over de dijk, wat een mooi gezicht gaf (zie ook de video).

Rond kwart voor elf waren we in Amsterdam. Uitgeput, maar erg voldaan.

Volgend jaar weer!

video fortenroute 2001